Blog Konstrukcije Gašper

V podjetju Konstrukcije Gašper se zavedamo, da uporaba lesa ne pomeni zgolj sečnje in obdelave, ampak tudi skrb, da les raste z nami.
Zakaj les? Njegove prednosti, kako skrbeti zanj in poskrbeti za njegov obstoj.

Zakaj ravno les pred ostalimi materiali?

Les je naraven gradbeni material, ki nosi v sebi tehničen, kreativen in ekonomičen potencial. Eden najstarejših gradbenih materialov se lahko ponaša s svojo raznolikostjo, karakterjem, čvrstostjo in estetsko privlačnostjo, je obnovljiv, obstojen, močan in unikaten. Poleg tega je prijeten na pogled, njegov vonj nam daje občutek domačnosti, njegova tekstura pa občutek varnega zavetja.

V zadnjih letih je les ponovno pridobil na pomembnosti, saj je vedno več povpraševanja po naravnih in ekološko neoporečnih materialih, zaradi tehnološkega razvoja pa lahko les konkurira tudi najmočnejšim gradbenim materialom. Iz lesa lahko naredimo danes praktično vse – od zobotrebcev, omar, stolov, miz, do nadstreškov, lesenih fasad, stavbnih ogrodij vseh oblik in stanovanjskih objektov, saj ni dizajna, ki ga les ne bi omogočal, poleg tega pa ima les še to prednost, da prispeva k zmanjševanju učinka tople grede. Drevesa namreč iz zraka odstranjujejo ogljikov dioksid in ga razgrajujejo na kisik in ogljik – ta se veže na les, les pa ostane shramba ogljika vse do razgraditve. Tudi če je drevo uporabljeno za lesno industrijo, se vsebnost ogljika v lesu ohrani celo življenjsko dobo izdelka, v kolikor ga seveda ne pokurimo ali pustimo, da zgnije. S pravilnim vzdrževanjem nam lahko leseni izdelek služi mnogo let.

Zavarovati vozilo pred točo in ujmami