Blog Konstrukcije Gašper

V podjetju Konstrukcije Gašper se zavedamo, da uporaba lesa ne pomeni zgolj sečnje in obdelave, ampak tudi skrb, da les raste z nami.
Zakaj les? Njegove prednosti, kako skrbeti zanj in poskrbeti za njegov obstoj.

Sibirski macesen – drevo večnosti

Na Sejmu Dom je bilo veliko zanimanja za sibirski macesen, ki je bil tudi sestavni material našega razstavnega prostora. Da boste vedeli, zakaj ga tako radi uporabljamo in priporočamo vsem, ki bi radi dolgo časa brezskrbno uživali v kvalitetnem zavetju vašega doma, vam v tokratni objavi predstavljamo sibirčka – drevo večnosti.

Sibirski macesen – sestavni del slovite transsibirske železnice in starodavnega mesta Benetk, pomemben del arhitekture in izredno priljubljen gradbeni material – je postal trend tudi pri nas. Zakaj? Ker je to les, ki je znan po svoji izjemni naravni obstojnosti. To pomeni, da imamo z njegovim vzdrževanjem izredno malo dela, saj praktično vzdržuje sam sebe. Njegovi kompaktnost in gostota pomenita, da organizmi, ki razkrajajo les, zelo težko prehajajo vanj, ravno tako tudi voda. Sibirski macesen se zato najpogosteje uporablja pri pokrivanju tal in fasad.

Raste v ostrih razmerah, saj so v Sibiriji kratka poletja in dolge, zelo mrzle zime, kar pomeni, da je rodovitno obdobje kratko, les pa zato raste izredno počasi. Les tako postaja vsako sezono gostejši (avtohtoni sibirski macesen ima povprečno več kot 10 letnic na 1 cm prečno žaganega debla), odpornejši na vlago in glive ter mehansko trdnejši.

Sibirski macesen je rumenkaste barve, sčasoma pa posivi, saj s tem ustvari naravno plast zaščite. Za uporabo ga ni potrebno dodatno zaščititi, če pa želimo ohraniti njegovo rumenkasto barvo, ga enkrat letno oljimo. Barvamo ga načeloma ne, saj je v svoji naravni, rahlo oljnati strukturi najboljši in najobstojnejši. Zaradi olja, ki ga vsebuje macesen, bi se barva sčasoma začela luščiti. Za vse dodatne informacije o lesu in njegovem vzdrževanju nas kontaktirajte.

Za tiste, ki ste obremenjeni z vlago okoli vaše hiše, naj vas potolažimo – sibirček ima rad vlažna tla in je občutljiv na pomanjkanje vode, najbolje uspeva na severnih pobočjih, dobro pa prenaša tudi obremenitve s snegom in vetrom.

Naše podjetje uporablja sibirski macesen za izdelavo podnic, ograj, lesenih teras in fasad, saj se odlično obdeluje (klasificira se kot srednje trd les), uporaben je za konstrukcije, ki so v stiku z vodo in tlemi, poleg tega pa je dekorativen in prijeten na otip. Ker ga ni potrebno dodatno ščititi, ga priporočamo predvsem za zunanje objekte, ki so izpostavljeni vremenskih vplivom. Kako izgleda sibirski macesen v praksi, si oglejte v naši galeriji.

Obiščite nas na Sejmu Dom
Nadstrešek - varuh vašega doma