Blog Konstrukcije Gašper

V podjetju Konstrukcije Gašper se zavedamo, da uporaba lesa ne pomeni zgolj sečnje in obdelave, ampak tudi skrb, da les raste z nami.
Zakaj les? Njegove prednosti, kako skrbeti zanj in poskrbeti za njegov obstoj.

Preizkusite svojo ustvarjalnost!

Bi radi v vaš dom vnesli nekaj svežine, a nimate denarja za nakup novega pohištva? Zdaj lahko preizkusite svojo ustvarjalnost, in sicer s prenovo starega pohištva! Ker je notranjost doma še vedno tista, v kateri živimo, naj bo to okolje, ki pozitivno vpliva na naše počutje. Že majhne spremembe lahko spremenijo celostno podobo prostora in prinesejo nov val energije.

Vsak kos pohištva, naj bo še tako zdelan in star, nosi svoj potencial za prenovo; staro pohištvo pa nosi v sebi še zgodbe preteklosti in zato še toliko večji čar. Z obnovo ali s preprosto prenovo mu lahko vdahnemo novo življenje, z vsakim letom pa bo temu kosu pohištva naraščala zgodovinska vrednost – in kmalu bo postal del družinske tradicije ali celo kulturne dediščine.

Najprej moramo razločiti med dvema pojmoma: obnova in prenova. Obnova pomeni ohranitev prvotnega izgleda z namenom, da se čim bolj približamo originalu. Obnova starega pohištva zato načeloma potrebuje strokovno roko restavratorja, saj zahteva zbiranje splošnih podatkov o predmetu, podatke o okolju predmeta in ugotovitev stanja predmeta, kar pomeni, da se s podrobno analizo ugotovi spremembe, ki jih je na predmetu pustil čas. S pravilno izvedenim restavratorskim posegom podaljšamo življenjsko dobo predmeta in pripomoremo k ohranitvi kulturne dediščine.

Prenova pa je bolj širok pojem, saj nam dopušča več svobode. Tu lahko vsak izmed nas preizkusi svoje ustvarjalne sposobnosti in vse, kar potrebujemo, so brusilka, kit za les in barva. Lahko se igramo z barvnimi kombinacijami in novimi dodatki (npr. nove ročke). Če ste se torej odločili za čisto svoj unikatno prenovljen izdelek, sledite naslednjim navodilom:

-          predmet najprej temeljito očistite prahu in nečistoč

-          pripravite brusilko, s katero boste odstranili staro razpokano barvo in poravnali odstopanja v profilu. Gibi naj bojo enakomerni in dolgi, da zagotovite čim bolj ravno površino. S finim brusnim papirjem na koncu še ročno pobrusite površino. Ta korak je izjemno pomemben, saj se bo le na dobro pripravljeno podlago barva enakomerno in dobro prijela.

-          predmet ponovno temeljito očistite (najbolje, da ga kar presesate)

-          nepravilnosti pokitate s kitom za les in ga čim bolj izravnate z linijo površine, da boste imeli manj dela z naslednjim korakom

-          ko se kit posuši, ponovno zagrabite brusilko in naredite gladko površino

-          nanesete prvi, temeljni sloj barveprimer, kar v beli barvi (med nanašanjem slojev mora miniti nekaj časa, da se barva dobro posuši, drugače bo lahko naslednji nanos barve polomija). Temeljno barvo lahko brusimo, v kolikor se po sušenju pokaže še kakšna nepravilnost.

-          nanesete dva ali tri sloje barve po vašem izboru in zaključite z detajli po lastni presoji

Z malo denarja in časa si lahko iz starega pohištva ustvarite unikatne izdelke, narejene povsem po vaši meri. Zaprašene omare, mize, stole, skrinje si lahko naberete kar na podstrešju vaših starejših sorodnikov, saj je kombinacija modernega in starinskega pohištva dandanes že kar stalnica pri notranjem opremljanju. Nasvet: če gre za resnično dragocen kos pohištva, bo s prenovo izgubil svojo identiteto in s tem tudi svojo vrednost. Zato je bolje take kose hraniti v originalu ali pa jih dati v strokovne roke, saj nikoli ne vemo, kdaj bo cena takega predmeta dosegla vrtoglave vrednosti.

Kuhajmo na svežem zraku!
Tik - navtični les