Blog Konstrukcije Gašper

V podjetju Konstrukcije Gašper se zavedamo, da uporaba lesa ne pomeni zgolj sečnje in obdelave, ampak tudi skrb, da les raste z nami.
Zakaj les? Njegove prednosti, kako skrbeti zanj in poskrbeti za njegov obstoj.

Kuhajmo na svežem zraku!

Preživite večino časa zunaj pred hišo, saj vam daje to občutek svobode in večje kreativnosti? Bi se radi v toplem delu leta preselili kar na plano in čim več časa preživeli v družbi prijateljev in dobre hrane? Če ste gurman in imate zunaj vsaj mali vrtiček, na katerem si lahko naberete sveže začimbe in zelenjavo, ter dovolj prostora, je morda čas, da začnete razmišljati o čisto svoji letni kuhinji.

Letna kuhinja vam bo gotovo omogočila več kuharske svobode in ustvarjalnosti kot žar. Topli pomladni in poletni dnevi so kot nalašč za pripravo lahkih obrokov z veliko sveže zelenjave, ki že kuka izpod zemlje. Poleg tega vam hrane ne bo treba pripravljati v notranji kuhinji in je nositi ven, saj se bosta tudi priprava hrane in čiščenje po obroku preselila na prosto. Potrebujete pa seveda tekočo vodo in elektriko, v kolikor ne boste kuhali na plin. Če je le možno, se oskrbite s pomivalnim koritom in manjšim hladilnikom, ki vam bosta prihranila mnogo časa in korakov ven in nazaj v hišo. V kolikor načrtujete povsem nov prostor za letno kuhinjo, morate pri načrtovanju upoštevati tudi priključke za elektriko in vodo. Načrtovati morate, kje bodo vtičnice, stikala in luči, pri tem pa ne smete pozabiti, da morajo biti vsi materiali primerni za zunanjo uporabo.

Predlagamo tudi pečico, saj bo peka zunaj veliko bolj zabavna, poleg tega pa vam ne bo treba skrbeti za prezračevanje. Če pa imate radi svoje jedi pripravljene kot v krušni peči, predlagamo dozidavo kamina, ki bo kuhinjo povezal v zaključeno celoto – pa še žara ne boste potrebovali. Pri vgradnji kamina moramo seveda paziti na požarno varnost in vgraditi tudi dimnik.

Pri ureditvi letne kuhinje ne smemo pozabiti na zaščito pred soncem in dežjem: vsaj tam, kjer so kuhališče, pomivalno korito in delovna površina, naj bo nadstrešek, ki ga moramo uskladiti z arhitekturo hiše in okolice.

Kuhinjo lahko kombiniramo z opekami, kamnom, ploščicami in betonom, vsemu temu pa dodamo masiven les, ki se bo lepo povezal z različnimi materiali. Ker je rustikalen stil trendovski, vam predlagamo pohištvo iz masivnega lesa, ki je že sam na sebi bolj kompakten in odporen. Letna kuhinja se mora zliti z okolico in mora izgledati čim bolj naravno in nevsiljivo. Pri izbiri pohištva in dizajna moramo upoštevati tudi dejstvo, da je to zunanjost, kar pomeni, da nas lahko presenetijo plohe in nevihte, zato mora biti les podnebju primerno tudi zaščiten – bodisi oljen bodisi impregniran in barvan. Fino, elegantno in dizajnersko pohištvo pa raje prihranimo za notranjost.

Če imate možnost, si le omislite letno kuhinjo, saj vam ne bo žal. Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo pri projektiranju in izdelavi letne kuhinje po vaši meri. Pa pohitite - poletje že trka na vrata!

Prikličimo poletje z vrtnim pohištvom in našim Osk...
Preizkusite svojo ustvarjalnost!