Blog Konstrukcije Gašper

V podjetju Konstrukcije Gašper se zavedamo, da uporaba lesa ne pomeni zgolj sečnje in obdelave, ampak tudi skrb, da les raste z nami.
Zakaj les? Njegove prednosti, kako skrbeti zanj in poskrbeti za njegov obstoj.

Brez lesa nas ne bi bilo tu ...

Les velja za najstarejšo surovino za izdelovanje najrazličnejših predmetov in najstarejši gradbeni material. In še do danes si upamo trditi, da je les najbolj priljubljen, fleksibilen in raznolik material za obdelavo.

Les je igral pomembno vlogo pri nastajanju in razvoju civilizacij, njegova priljubljenost pa ostaja visoka še danes, saj se človekov odnos do njega ni bistveno spremenil.

Ker je bil les vedno na razpolago, so ga prvi ljudje seveda hitro začeli uporabljati. Igral je pomembno vlogo pri transportu ljudi in njihovega imetja, kot gorivo in kot surov material za samo izdelavo prevoznih sredstev. V severni Evropi so lesene sani uporabljali že 7.000 let pred našim štetjem, z izumom kolesa približno 3.500 let p. n. š. pa so razvili še vozove. Poleg tega je les predstavljal material za stavbe, orodje, mline, vrče, čevlje, sode, pohištvo, orožje … Kvaliteta izdelkov je bila na začetku odvisna samo od kvalitete samega lesa, kasneje – v bronasti in železni dobi – pa so se rokodelcem odprle nove možnosti obdelave lesa. Odkritje brona, bakra in jekla je samo še podkrepilo način gradnje lesenih konstrukcij, tako da je bil les skozi zgodovino glavni gradbeni material tako skromnih koč kot tudi mogočnih zgradb, kot so na primer kitajski templji. Predvsem železna doba je lesu omogočila možnost napredka, saj je jeklo bistveno izboljšalo obstoječe orodje, pomemben izum te dobe pa je zagotovo oblič. Drugi pomemben izum je tudi lesen žerjav, ki je omogočil gradnjo mogočnejših in močnejših zgradb.

V srednjem veku je bil tesar eden bolj čislanih poklicev, saj je konstrukcija sleherne stavbe zahtevala les. Konstrukcija, ki še danes privablja številne poglede, je zagotovo napušč Westminstrske palače v Londonu. V renesansi so izumili vodni mlin, ki je precej olajšal žaganje in rezanje hlodov. Les je zaslužen tudi za prvi tiskarski stroj, ki ga je leta 1440 izumil Gutenberg, tradicija izdelovanja lesenih tiskarskih strojev pa se je nadaljevala še stoletja po tem. Srednji vek oziroma renesansa je s svojimi veleumi – predvsem Da Vincijem – prinesla veliko izumov, ki so zaznamovali razvoj znanosti in nam omogočili življenje kot ga živimo danes.

Če strnemo: brez lesa nas ne bi bilo tu. Poleg tega pa se ta čudoviti material ponaša še s svojo estetsko noto, ekološko neoporečnostjo, obnovljivostjo in trajnostjo; zato ostaja eden najbolj priljubljenih materialov.

Ste že zaščitili vašo leseno konstrukcijo?
Slovenski pragozd res obstaja