Blog Konstrukcije Gašper

V podjetju Konstrukcije Gašper se zavedamo, da uporaba lesa ne pomeni zgolj sečnje in obdelave, ampak tudi skrb, da les raste z nami.
Zakaj les? Njegove prednosti, kako skrbeti zanj in poskrbeti za njegov obstoj.

Lesena fasada – osvežitev doma za pomladne dni

Ste se že lotili pomladanskega čiščenja, prekopali vrt in osvežili garderobno omaro? Vedno več časa preživite pred hišo, a razmišljate, kako tudi svojemu domu vdihniti svežino? Zelo preprosto. Ker je naravni videz vedno ‘in’, vam tokrat predstavljamo elegantno rešitev za lepšo zunanjost vase hiše – lesene fasade.


Lesena fasada ne predstavlja samo zaščite objekta, temveč mu daje tudi pomembno arhitekturno in estetsko noto. Kar je pa še pomembnejše – je povsem naravna, okoljsko neoporečna in nezahtevna za vzdrževanje.
Ne razmišljajte več, kako prebarvati fasado, kakšno barvo izbrati, da bo trendovska in obenem prava izbira glede na kvaliteto, starost in stanje fasade, temveč se odločite za klasičen in naravno-unikaten videz vašega doma, ki ne bo šel nikoli iz mode.

Pri izbiri barve fasade moramo upoštevati okolico hiše, balkonsko ograjo, barvo oken, žlebov, opažev in vrat – torej celostno podobo objekta in njegovo okolico. Z lesom pa ne moremo zgrešiti, saj se lepo poveže z vsemi vrstami materiala (beton, kovina, kamen, steklo), njegova prednost pa je tudi v tem, da je skladen z vsemi barvami. Pa še lepo se stara! Z malo rednega vzdrževanja z zaščitnimi premazi nam lahko les s svojim unikatnim videzom služi dolga leta. In če pri izgradnji upoštevamo še dejstvo, da mora biti lesena fasada prezračevana, je skrb za trajnost lesenih fasad povsem odveč.

Za lesene fasade priporočamo sibirski macesen, saj ima dobro odpornost na vremenske vplive (več o sibirskem macesnu), razen oljenja za ohranitev svoje naravne barve pa ne potrebuje dodatnega vzdrževanja. V kolikor želite barvan les, pa priporočamo smrekovega, vendar ga je potrebno impregnirati, nato pa pobarvati s tremi sloji lazurnega premaza.
Kontaktirajte nas in s pomočjo našega strokovnega znanja vam bomo pomagali pri izbiri ustreznega fasadnega sistema, ki bo zagotavljal tako dobro toplotno izolacijo in zaščito pred vremenskimi vplivi kot tudi zaključeno estetsko celoto vašega objekta.

 


Lesena fasada, strešni opaž ali pa zgolj lesena obroba za okna – vaša hiša bo takoj videti prijetnejša in udobnejša, brezčasna in obenem trendovska.

Nadaljuj z branjem
3745 Pogledov

Sibirski macesen – drevo večnosti

Na Sejmu Dom je bilo veliko zanimanja za sibirski macesen, ki je bil tudi sestavni material našega razstavnega prostora. Da boste vedeli, zakaj ga tako radi uporabljamo in priporočamo vsem, ki bi radi dolgo časa brezskrbno uživali v kvalitetnem zavetju vašega doma, vam v tokratni objavi predstavljamo sibirčka – drevo večnosti.

Sibirski macesen – sestavni del slovite transsibirske železnice in starodavnega mesta Benetk, pomemben del arhitekture in izredno priljubljen gradbeni material – je postal trend tudi pri nas. Zakaj? Ker je to les, ki je znan po svoji izjemni naravni obstojnosti. To pomeni, da imamo z njegovim vzdrževanjem izredno malo dela, saj praktično vzdržuje sam sebe. Njegovi kompaktnost in gostota pomenita, da organizmi, ki razkrajajo les, zelo težko prehajajo vanj, ravno tako tudi voda. Sibirski macesen se zato najpogosteje uporablja pri pokrivanju tal in fasad.

Raste v ostrih razmerah, saj so v Sibiriji kratka poletja in dolge, zelo mrzle zime, kar pomeni, da je rodovitno obdobje kratko, les pa zato raste izredno počasi. Les tako postaja vsako sezono gostejši (avtohtoni sibirski macesen ima povprečno več kot 10 letnic na 1 cm prečno žaganega debla), odpornejši na vlago in glive ter mehansko trdnejši.

Sibirski macesen je rumenkaste barve, sčasoma pa posivi, saj s tem ustvari naravno plast zaščite. Za uporabo ga ni potrebno dodatno zaščititi, če pa želimo ohraniti njegovo rumenkasto barvo, ga enkrat letno oljimo. Barvamo ga načeloma ne, saj je v svoji naravni, rahlo oljnati strukturi najboljši in najobstojnejši. Zaradi olja, ki ga vsebuje macesen, bi se barva sčasoma začela luščiti. Za vse dodatne informacije o lesu in njegovem vzdrževanju nas kontaktirajte.

Za tiste, ki ste obremenjeni z vlago okoli vaše hiše, naj vas potolažimo – sibirček ima rad vlažna tla in je občutljiv na pomanjkanje vode, najbolje uspeva na severnih pobočjih, dobro pa prenaša tudi obremenitve s snegom in vetrom.

Naše podjetje uporablja sibirski macesen za izdelavo podnic, ograj, lesenih teras in fasad, saj se odlično obdeluje (klasificira se kot srednje trd les), uporaben je za konstrukcije, ki so v stiku z vodo in tlemi, poleg tega pa je dekorativen in prijeten na otip. Ker ga ni potrebno dodatno ščititi, ga priporočamo predvsem za zunanje objekte, ki so izpostavljeni vremenskih vplivom. Kako izgleda sibirski macesen v praksi, si oglejte v naši galeriji.

Nadaljuj z branjem
2710 Pogledov

Obiščite nas na Sejmu Dom

Bi se radi sprehodili po čisto pravem sibirskem macesnu in v živo videli našega Oskarja, oblečenega v tople, poletne barve? Še nimate nadstreška ali pergole? Želite praktičen in strokoven nasvet iz prve roke? Obiščite nas na Sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču - dvorana D, prostor št. 26 - kjer bomo za vas na voljo od 7. do 12. marca med 10.00 in 20.00 ter v nedeljo do 18.00. Imamo nadstrešek, leseno fasado, podnice, dva unikatna izdelka, nove letake, nagradno igro in dobro voljo.

Smo podjetje, ki poleg unikatne, kvalitetne in cenovno dostopne ponudbe poskrbi tudi za celotno storitev, ki zajema izmero, projektiranje, izdelavo, dostavo in seveda montažo, da lahko vi sproščeno uživate v varnem in toplem zavetju vašega doma. Izdelujemo lesene konstrukcije, ki vključujejo nadstreške, pergole, terase in lesene fasade. Novost v naši ponudbi so kovinski nadstreški.

"USTVARJAMO SKUPAJ - Naš individualen pristop, vaš unikaten izdelek." se glasi naš slogan, ki kar najbolje opiše našo dejavnost. Z vami smo od ideje do montaže, nudimo brezplačen ogled lokacije in svetovanje ter najboljše razmerje med kvaliteto in estetsko-unikatnim izgledom.

Za vse dodatne informacije in ponudbo smo vam ta teden (vse do nedelje) na voljo tudi osebno na našem ročno izdelanem razstavnem prostoru.

Se vidimo na sejmu!

Nadaljuj z branjem
1219 Pogledov

Pergola - pogled v nebo

Zadnje čase vzbujajo pergole veliko zanimanja tudi v mestnem okolju, saj ima večina modernih stanovanjskih blokov večje in bolj odprte balkone, atrije ali pa strešne terase. S pergolo si tako lahko pričaramo svojo mini oazo miru tudi v urbanem okolju in se za trenutek ustavimo v času.

Pergola je skoraj nepogrešljiv element hiše. Konstrukcija je preprosta, saj sestoji iz tramov in stebrov (iz lesa, po naročilu tudi iz kovine), kar pomeni, da njen videz in funkcionalnost dopolnimo z rastlinami ovijalkami in vzpenjavkami ter si tako pričaramo pravo grajsko vzdušje. Če nasadimo rastline z dovolj gostimi in velikimi listi, bomo lahko nadaljevali z branjem in sproščanjem tudi nenadnim poletnim ploham navkljub. Za dodatno senčenje ter zavetje pred vetrom in plohami lahko naredimo različico pergole – senčnico, ki je z ene strani zaprta (z letvicami). Lahko jo postavimo kot samostoječo enoto na travniku ali vrtu, ali pa kot del stanovanjskega objekta v kombinaciji s teraso.

Perrgola - Konstrukcije Gašper Perrgola - Konstrukcije Gašper

Priporočljivo je izbrati bujno rastoče rastlinje, kot so trta, kivi ali bršljan, mora pa biti ogrodje temu primerno močneje zasnovano, sploh če smo locirani na rodovitnem področju, kjer bosta kivi in trta uspevala kot za šalo. Nosilnost je pomembna tudi, če želimo na tramove namestiti viseče stole ali klop.

Kaj je torej boljšega kot pitje kave v senci pod pergolo, ko se nad nami v pišu poletnega vetriča ziblje listje, branje svoje najljubše knjige v zavetju zelenja ali pa sladko pričakovanje zorenja grozdja in kivijev?

S pergolo si ustvarite senčen prostor, ki bo vas in vašo vrtno garnituro ščitil pred pripeko. Lahko jo postavite na dvorišču namesto nadstreška za avtomobil ali pa jo dopolnite s stilsko teraso. Pergole in terase si oglejte v naši galeriji.

Nadaljuj z branjem
4264 Pogledov

Lesen ali kovinski? To je sedaj vprašanje.

Večina nas pozna po naših lesenih nadstreških in konstrukcijah. Od sedaj pa lahko pri nas, kot novost, izbirate tudi med kovinskimi nadstreški.

Pri izdelavi lesenih nadstreškov uporabljamo lepljen les slovenskega porekla, po naročilu tudi les sibirskega macesna, ki je izredno odporen proti gnilobi; pri kovinskih pa kvalitetno vroče pocinkano jeklo, ki ima s trajnejšo protikorozijsko zaščito prednost pred barvanjem. Izbira je seveda vaša, ima pa vsak od materialov svoje prednosti, ki pri odločanju prevesijo tehtnico na eno stran.

Les lesenih nadstreškov zahteva kanček (barve) pozornosti vsakih nekaj let, ko ga je treba ponovno zaščititi s premazi, vendar vam svojo hvaležnost vrača s prijetnim, naravnim in toplim izgledom. Če se sprašujete, kdaj les premazati in kakšen premaz uporabiti, se obrnite na nas – z veseljem vam bomo svetovali.

Kovinska konstrukcija je v tem oziru odpornejša in tudi ne bo bledela, je pa podvržena koroziji v primeru poškodovanja  pocinkane zaščite. Kovinski nadstrešek bo, ravno tako kot lesen, zdržal vse predvidene obremenitve, kar pomeni, da je končna odločitev pri izbiri stvar osebnega okusa in zunanjega izgleda, ki je v skladu z ostalimi (okoliškimi) objekti ter tako tvori zaključeno estetsko celoto. Za strokovno svetovanje in nadstrešek po vaši meri vam bodo strokovnjaki v našem podjetju brezplačno svetovali ter vam pomagali najti kvalitetno in unikatno rešitev.

 

Nadaljuj z branjem
2388 Pogledov

Unikaten ležalnik OSKAR

Pomlad je za vogalom, in s tem toplejši dnevi, ki pa bodo prinesli tudi malce pomladanske utrujenosti. Da bi se sprostili od vsakodnevnih težav, dali 'vse štiri od sebe' in se na domačem vrtu ali travniku nadihali vonja prebujene narave, vam ponujamo izdelek, ki vas bo nostalgično zazibal v otroštvo, ko ste po kosilu v viseči mreži zaspali pod krošnjami dreves – le da ima naš izdelek to prednost, da si lahko tako vzdušje pričarate kar na domačem vrtu, tudi če nimate dreves; obenem pa lahko služi tudi kot gugalnik.

 

Ležalnik Oskar, pionir v naši liniji ekskluzivnih izdelkov, je unikaten zložljiv ležalnik, razvit s strani našega podjetja. Ni ravno najmanjši (dolžina znaša 3.5 m), je pa zato toliko bolj udoben, saj se ponaša z masivnim lesenim ogrodjem, nanj pa je nameščena viseča mreža iz trpežnega platna (barvo in vzorec lahko prilagodimo na željo stranke). Izdelujemo ga iz slovenskega smrekovega lesa, na željo pa tudi iz lesa sibirskega macesna, pri čemer je slednji zaradi izredne odpornosti na vlago in gnilobo za odtenek dražji. Ležalnik si lahko dodatno zaščitite tako, da vam ga na vašo željo pobarvamo s poljubno barvo. Ležalnik je oblikovan polkrožno, tako da lahko v njem ležite ali sedite, v zimskih in deževnih dneh pa ga enostavno zložite ter pospravite (pospravljen ležalnik meri v širino zgolj 10 cm).

Udobnost ležalnika boste lahko preizkusili na Sejmu Dom od 7. do 12. marca 2017 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani ter sodelovali v nagradni igri, katere glavna nagrada bo prav naš pionirček Oskar.

     

Nadaljuj z branjem
3326 Pogledov

Polikarbonat, čarobna plastika

Lahko bi rekli, da je polikarbonat (PC) navadna plastika. A ni.

Večina surovin za plastiko izvira iz surove nafte, v kateri se dolge verige ogljikovodikov z določenim postopkom razbije v monomere. Iz tega postopka dobimo nekaj osnovnih tipov monomerov, iz katerih pridobivamo različne tipe plastike, med njimi tudi polikarbonat. Monomere se nato s kemijskim procesom (postopek polimerizacije), s katerim pridobimo želene lastnosti materiala (elastičnost, trdota, termična stabilnost, lomljivost ipd.), poveže v dolge verige.

 

Polikarbonatni polimeri so tako izredno odporni na toploto in primerni za izdelavo čvrstih komponent, od katerih so zahtevane visoka odpornost na delovanje sil (odpornost na udarce in točo), fleksibilnost in prepustnost svetlobe. Prednosti uporabe PC plošč za kritine so poleg prej naštetih lastnosti še odpornost na UV in infrardeče žarke, preprosta obdelava, majhna teža in enostavna montaža.  In ravno zaradi tega v našem podjetju za kritje lesenih konstrukcij, kadar ne moremo uporabiti stekla, uporabimo polikarbonatne plošče. Velja pa opozoriti, da se plošče pri temperaturnih razlikah raztezajo in krčijo, zato pri vgradnji s spojnimi profili upoštevajmo nekaj milimetrov manevrskega/razteznega prostora. Še ena prednost polikarbonata pa je v tem, da razen čiščenja z vodo ne potrebuje dodatnega vzdrževanja in nege, po pretekli življenjski dobi pa ga lahko recikliramo.

Polikarbonat lahko naročite tudi pri nas.

   

Nadaljuj z branjem
2399 Pogledov

Zavarovati vozilo pred točo in ujmami

Vsak lastnik avtomobila najprej pomisli na to, kako bo svoje vozilo čim bolje ohranil pred vremenskimi vplivi. V kolikor nimamo garaže ali pa imamo več avtomobilov, je najenostavnejša rešitev postavitev nadstreška. Z nadstreškom ne samo zavarujemo vozilo pred bledenjem barve, točo in rjavenjem, temveč tudi zmanjšamo ali celo onemogočimo spolzkost, zaledenelost in zasneženost površin pred stanovanjskim objektom. Seveda z višino nadstreška ne smemo pretiravati, saj večja višina pomeni tudi večji vpadni kot padavin in sonca, to pa pomeni manjšo zaščito. Optimalna višina nadstreška se zato giblje nekje med 210 in 220 cm, v kolikor smo lastniki osebnega (v to višino so všteti tudi strešni kovčki) ali terenskega vozila. Da pa ne bomo delali krivice nevoznikom, bomo v prihodnjih objavah podali nekaj idej, kako izkoristiti nadstreške tudi v druge namene.

Najbolj priljubljene so ukrivljene konstrukcije, saj omogoča polkrožen strešni del boljše odtekanje vode in montaža žlebov ni potrebna. Nosilci konstrukcije so vpeti v tla, kar omogoča večjo odprtost in izkoriščenost prostora, saj ni vmesnih podpornih stebrov. Za kritino uporabljamo polikarbonatne plošče, ki odlično prepuščajo vidni del svetlobe in so izredno fleksibilne. Več o njih pa v prihodnji objavi.


 

Nadaljuj z branjem
1754 Pogledov

Zakaj ravno les pred ostalimi materiali?

Les je naraven gradbeni material, ki nosi v sebi tehničen, kreativen in ekonomičen potencial. Eden najstarejših gradbenih materialov se lahko ponaša s svojo raznolikostjo, karakterjem, čvrstostjo in estetsko privlačnostjo, je obnovljiv, obstojen, močan in unikaten. Poleg tega je prijeten na pogled, njegov vonj nam daje občutek domačnosti, njegova tekstura pa občutek varnega zavetja.

V zadnjih letih je les ponovno pridobil na pomembnosti, saj je vedno več povpraševanja po naravnih in ekološko neoporečnih materialih, zaradi tehnološkega razvoja pa lahko les konkurira tudi najmočnejšim gradbenim materialom. Iz lesa lahko naredimo danes praktično vse – od zobotrebcev, omar, stolov, miz, do nadstreškov, lesenih fasad, stavbnih ogrodij vseh oblik in stanovanjskih objektov, saj ni dizajna, ki ga les ne bi omogočal, poleg tega pa ima les še to prednost, da prispeva k zmanjševanju učinka tople grede. Drevesa namreč iz zraka odstranjujejo ogljikov dioksid in ga razgrajujejo na kisik in ogljik – ta se veže na les, les pa ostane shramba ogljika vse do razgraditve. Tudi če je drevo uporabljeno za lesno industrijo, se vsebnost ogljika v lesu ohrani celo življenjsko dobo izdelka, v kolikor ga seveda ne pokurimo ali pustimo, da zgnije. S pravilnim vzdrževanjem nam lahko leseni izdelek služi mnogo let.

Nadaljuj z branjem
1194 Pogledov