Blog Konstrukcije Gašper

V podjetju Konstrukcije Gašper se zavedamo, da uporaba lesa ne pomeni zgolj sečnje in obdelave, ampak tudi skrb, da les raste z nami.
Zakaj les? Njegove prednosti, kako skrbeti zanj in poskrbeti za njegov obstoj.

Ali ste vedeli ...

Ali ste vedeli:

- da je les že od nekdaj vir preživetja, saj je najstarejši gradbeni material, poleg tega pa eden glavnih virov energije? Priljubljen naravni material je enostaven za uporabo, saj lahko z nekaj orodja in spretnostni ustvarimo praktično vse.

- da je les visoko odporen na vremenske vplive? Ker ima visoko tlačnost in nateznost, se ga uporablja tako pri notranji kot tudi zunanji gradnji. Ideje za gradnjo si lahko ogledate na naši spletni strani.

- da je les obnovljiv vir? Če ga pravilno sekamo, bo gozd les proizvajal še stoletja. Poleg tega lahko lesene izdelke obnovimo, po pretekli dobi izdelka pa ga lahko uporabimo kot vir energije.

- da drevo povprečno zraste v obdobju ene do dveh človeških generacij? Ponedeljkov nasvet: posadite drevo in pustite zanamcem lepše okolje.

- da je les uporaben v vseh obdobjih rasti? Mlad les je upogljiv, zrel les je trden, star les pa je estetsko dovršen, saj je obdan s patino in unikatnim karakterjem.

- da drevo, visoko 30 metrov, absorbira tudi do 23 kg ogljikovega dioksida? To isto drevo pa proizvede približno 2700 kg kisika na letni ravni, kar zadošča za preživetje dveh ljudi.

- da je drevo naravni kompas? Letnice (črte, ki kažejo letno rast dreves) so gostejše na severni in redkejše na južni strani štora.

- da je eden najstarejših živečih organizmov kolonija trepetlik (drevo iz rodu topolov) v Utahu po imenu Pando? 42 hektarov velika in skoraj 6.000 ton težka kolonija dreves naj bi bila stara že kar 80.000 let.

Če bomo za les lepo skrbeli, nam bo hvaležnost vračal s svojo obstojnostjo, naravno lepoto in toplino. V našem podjetju se tega zavedamo, zato vam nudimo tudi brezplačno svetovanje o lesenih izdelkih in njihovem vzdrževanju. Mi smo les že davno vzljubili. Pa vi?

Nadstrešek - varuh vašega doma
Lesena fasada – osvežitev doma za pomladne dni