Blog Konstrukcije Gašper

V podjetju Konstrukcije Gašper se zavedamo, da uporaba lesa ne pomeni zgolj sečnje in obdelave, ampak tudi skrb, da les raste z nami.
Zakaj les? Njegove prednosti, kako skrbeti zanj in poskrbeti za njegov obstoj.

Tik - navtični les

Nas vonj po poletju že pelje v tuje dežele, pa vas? Če vas sibirski macesen zaradi okolja, v katerem uspeva, ni ravno navdušil za popotovanje po Sibiriji, se podajte z nami v Azijo in spoznajte konkurenco sibirčku. Tikovec (krajše tik) raste v naravnih monsunskih tropskih gozdovih Mjanmara, Malezije in Tajske ter v Laosu in Indiji.

Les tika se imenuje tikovina, znan pa je po svoji trajnosti in izredne odpornosti. Vzdrži namreč precej drastične vremenske in klimatske spremembe, ravno tako pa je odporen na morsko vodo in sončno pripeko, zato se ne zvija, ne trohni, ne poka in se ne cepi. Zaradi te njegove specifike se ga že stoletja uporablja v navtiki za izdelovanje ladijskih palub. Priljubljen pa je tudi za izdelovanje parketa, podnic, lesenih opažev in pohištva, predvsem zunanjega. Zaradi velike priljubljenosti in povpraševanja, a majhnih količin naravne tikovine dosega ta les vrtoglave vrednosti. V Indoneziji, Afriki in Srednji ter Južni Ameriki so zato pričeli s plantažnim gojenjem tikovcev, kar pa seveda pomeni nižjo kvaliteto. Plantažni tik namreč raste hitreje, njegovi gostota in vsebnost olja pa sta zato manjši.

Tik je postal v Evropi popularen v časih, ko so Nizozemci kolonizirali Indonezijo in les uporabljali za izdelavo ladij. Ko so se Indonezijci po kolonizaciji začeli zavedati svojega naravnega bogastva, so ustanovili PT Perhutani, gozdni rezervat, ki ohranja plantaže tikovca na Javi. Vsako posekano drevo je nemudoma nadomeščeno z novo posejanim. Na Tajskem pride na primer večkrat do občasne prepovedi sekanja tikovcev zaradi strahu pred izumrtjem te vrste.

Les vsebuje veliko naravnih olj, smukcev in maščob, zato se zelo dolgo suši (tudi do dve leti). Ko se osuši na pričakovano vrednost, ki je le pičlih 10 % prvotne, delujejo ta olja kot vodoodporen film, ki ščiti les pred paraziti, glivami in lišaji. Barva lesa variira med medeno rjavo in sivkasto rjavo. Najbolj cenjena sta mjanmarski in tajski tik, ki sta tudi temnejša kot tik, gojen na plantažah. Njegova življenjska doba doseže več kot 50 let.

Morda se vam bo zdela cena sprva nesprejemljiva, vendar se vam bo naložba na dolgi rok obrestovala. Seveda pa tudi tik – kot vsak les – zahteva svojo nego ter redno oljenje za osvežitev in ohranitev svoje naravne barve.

Nadaljuj z branjem
2149 Pogledov

Preizkusite svojo ustvarjalnost!

Bi radi v vaš dom vnesli nekaj svežine, a nimate denarja za nakup novega pohištva? Zdaj lahko preizkusite svojo ustvarjalnost, in sicer s prenovo starega pohištva! Ker je notranjost doma še vedno tista, v kateri živimo, naj bo to okolje, ki pozitivno vpliva na naše počutje. Že majhne spremembe lahko spremenijo celostno podobo prostora in prinesejo nov val energije.

Vsak kos pohištva, naj bo še tako zdelan in star, nosi svoj potencial za prenovo; staro pohištvo pa nosi v sebi še zgodbe preteklosti in zato še toliko večji čar. Z obnovo ali s preprosto prenovo mu lahko vdahnemo novo življenje, z vsakim letom pa bo temu kosu pohištva naraščala zgodovinska vrednost – in kmalu bo postal del družinske tradicije ali celo kulturne dediščine.

Najprej moramo razločiti med dvema pojmoma: obnova in prenova. Obnova pomeni ohranitev prvotnega izgleda z namenom, da se čim bolj približamo originalu. Obnova starega pohištva zato načeloma potrebuje strokovno roko restavratorja, saj zahteva zbiranje splošnih podatkov o predmetu, podatke o okolju predmeta in ugotovitev stanja predmeta, kar pomeni, da se s podrobno analizo ugotovi spremembe, ki jih je na predmetu pustil čas. S pravilno izvedenim restavratorskim posegom podaljšamo življenjsko dobo predmeta in pripomoremo k ohranitvi kulturne dediščine.

Prenova pa je bolj širok pojem, saj nam dopušča več svobode. Tu lahko vsak izmed nas preizkusi svoje ustvarjalne sposobnosti in vse, kar potrebujemo, so brusilka, kit za les in barva. Lahko se igramo z barvnimi kombinacijami in novimi dodatki (npr. nove ročke). Če ste se torej odločili za čisto svoj unikatno prenovljen izdelek, sledite naslednjim navodilom:

-          predmet najprej temeljito očistite prahu in nečistoč

-          pripravite brusilko, s katero boste odstranili staro razpokano barvo in poravnali odstopanja v profilu. Gibi naj bojo enakomerni in dolgi, da zagotovite čim bolj ravno površino. S finim brusnim papirjem na koncu še ročno pobrusite površino. Ta korak je izjemno pomemben, saj se bo le na dobro pripravljeno podlago barva enakomerno in dobro prijela.

-          predmet ponovno temeljito očistite (najbolje, da ga kar presesate)

-          nepravilnosti pokitate s kitom za les in ga čim bolj izravnate z linijo površine, da boste imeli manj dela z naslednjim korakom

-          ko se kit posuši, ponovno zagrabite brusilko in naredite gladko površino

-          nanesete prvi, temeljni sloj barveprimer, kar v beli barvi (med nanašanjem slojev mora miniti nekaj časa, da se barva dobro posuši, drugače bo lahko naslednji nanos barve polomija). Temeljno barvo lahko brusimo, v kolikor se po sušenju pokaže še kakšna nepravilnost.

-          nanesete dva ali tri sloje barve po vašem izboru in zaključite z detajli po lastni presoji

Z malo denarja in časa si lahko iz starega pohištva ustvarite unikatne izdelke, narejene povsem po vaši meri. Zaprašene omare, mize, stole, skrinje si lahko naberete kar na podstrešju vaših starejših sorodnikov, saj je kombinacija modernega in starinskega pohištva dandanes že kar stalnica pri notranjem opremljanju. Nasvet: če gre za resnično dragocen kos pohištva, bo s prenovo izgubil svojo identiteto in s tem tudi svojo vrednost. Zato je bolje take kose hraniti v originalu ali pa jih dati v strokovne roke, saj nikoli ne vemo, kdaj bo cena takega predmeta dosegla vrtoglave vrednosti.

Nadaljuj z branjem
2852 Pogledov

Kuhajmo na svežem zraku!

Preživite večino časa zunaj pred hišo, saj vam daje to občutek svobode in večje kreativnosti? Bi se radi v toplem delu leta preselili kar na plano in čim več časa preživeli v družbi prijateljev in dobre hrane? Če ste gurman in imate zunaj vsaj mali vrtiček, na katerem si lahko naberete sveže začimbe in zelenjavo, ter dovolj prostora, je morda čas, da začnete razmišljati o čisto svoji letni kuhinji.

Letna kuhinja vam bo gotovo omogočila več kuharske svobode in ustvarjalnosti kot žar. Topli pomladni in poletni dnevi so kot nalašč za pripravo lahkih obrokov z veliko sveže zelenjave, ki že kuka izpod zemlje. Poleg tega vam hrane ne bo treba pripravljati v notranji kuhinji in je nositi ven, saj se bosta tudi priprava hrane in čiščenje po obroku preselila na prosto. Potrebujete pa seveda tekočo vodo in elektriko, v kolikor ne boste kuhali na plin. Če je le možno, se oskrbite s pomivalnim koritom in manjšim hladilnikom, ki vam bosta prihranila mnogo časa in korakov ven in nazaj v hišo. V kolikor načrtujete povsem nov prostor za letno kuhinjo, morate pri načrtovanju upoštevati tudi priključke za elektriko in vodo. Načrtovati morate, kje bodo vtičnice, stikala in luči, pri tem pa ne smete pozabiti, da morajo biti vsi materiali primerni za zunanjo uporabo.

Predlagamo tudi pečico, saj bo peka zunaj veliko bolj zabavna, poleg tega pa vam ne bo treba skrbeti za prezračevanje. Če pa imate radi svoje jedi pripravljene kot v krušni peči, predlagamo dozidavo kamina, ki bo kuhinjo povezal v zaključeno celoto – pa še žara ne boste potrebovali. Pri vgradnji kamina moramo seveda paziti na požarno varnost in vgraditi tudi dimnik.

Pri ureditvi letne kuhinje ne smemo pozabiti na zaščito pred soncem in dežjem: vsaj tam, kjer so kuhališče, pomivalno korito in delovna površina, naj bo nadstrešek, ki ga moramo uskladiti z arhitekturo hiše in okolice.

Kuhinjo lahko kombiniramo z opekami, kamnom, ploščicami in betonom, vsemu temu pa dodamo masiven les, ki se bo lepo povezal z različnimi materiali. Ker je rustikalen stil trendovski, vam predlagamo pohištvo iz masivnega lesa, ki je že sam na sebi bolj kompakten in odporen. Letna kuhinja se mora zliti z okolico in mora izgledati čim bolj naravno in nevsiljivo. Pri izbiri pohištva in dizajna moramo upoštevati tudi dejstvo, da je to zunanjost, kar pomeni, da nas lahko presenetijo plohe in nevihte, zato mora biti les podnebju primerno tudi zaščiten – bodisi oljen bodisi impregniran in barvan. Fino, elegantno in dizajnersko pohištvo pa raje prihranimo za notranjost.

Če imate možnost, si le omislite letno kuhinjo, saj vam ne bo žal. Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo pri projektiranju in izdelavi letne kuhinje po vaši meri. Pa pohitite - poletje že trka na vrata!

Nadaljuj z branjem
3171 Pogledov

Prikličimo poletje z vrtnim pohištvom in našim Oskarjem

Prihajajo toplejši dnevi in preživljanje prostega časa na vrtu ali za hišo bo postalo del vsakdana. Sploh poleti, ko boste lahko s terase opazovali otroke, kako se v varnem zavetju hiše igrajo na travniku, vi boste na žaru spekli priboljške, zvečer pa se boste na terasi hladili na svežem zraku in spili zasluženo pivo.

Vašo teraso lahko dopolnite z ograjo ali pergolo, ki vam bo nudila dodatno zaščito pred soncem. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na funkcionalno in estetsko vrtno garnituro, ki bo samo še podkrepila udobno uživanje prostega časa. Kot moramo pri izbiri ograje, nadstreška, terase in pergole paziti na zaključeno estetsko celoto in okoliško arhitekturo, moramo tudi pri izbiri vrtnega pohištva paziti na skladnost s hišo in okolico. Izbiramo lahko med različnimi barvnimi kombinacijami in materiali ter glede na velikost in zahtevnost vzdrževanja. In seveda ne smemo pozabiti na udobje, ki je pri sproščanju bistvenega pomena!

Če ste ljubitelji lesa in naravnih materialov, si boste verjetno omislili kar leseno garnituro ali pa garnituro iz naravnega ratana ali bambusa. Ratan je še posebej priljubljen, saj ni votel tako kot bambus – podoben je vinski trti in ima za razliko od bambusa notranje jedro, iz njega pa lahko izdelujemo tako pohištvo kot tudi košare in ostale raznovrstne umetnine, saj je odporen na lomljenje.

Z razvojem urbanih naselij se je izoblikoval nov slog bivanja na prostem. Smernice novejše arhitekture in dizajna se držijo načela 'nazaj k naravi', saj se tudi sredi urbane džungle vedno najde lesena ali zelena oaza. Terase so tako postale skoraj nujen dodatek, če imamo atrijsko stanovanje, teraso na strehi ali pa smo si želeli z njo zgolj podaljšati dnevno sobo in stopiti ven ter se vsaj malo povezati z naravo. Lesene terase in garniture so vedno bolj priljubljene tudi v restravracijah, lokalih in kavarnah, saj les blagodejno vpliva na ljudi in jih sprošča.

Vrtno pohištvo je našlo pot tudi v najbolj skrite točke naselij, zato ga najdemo tako na terasah modernih mestnih stavb in stolpnic kot tudi v skritih atrijih. Če vrtnemu pohištvu dodamo še razne vrtne dodatke, žar, lučke in lanterne, senčnike in rastlinje, lahko ustvarimo čarovnijo prav v vsakem okolju.

Če želite vaši terasi ali vrtu dodati res poseben kos vrtnega pohištva, je to zagotovo naš unikaten ležalnik Oskar (za več informacij kliknite tu). Četudi na vrtu nimate dreves, vas bo viseča mreža, vpeta v kvalitetno ogrodje iz lepljenega lesa, nežno zazibala v sen. Za naročilo čisto vašega ležalnika nas kontaktirajte – z veseljem vam ga dostavimo na želeno lokacijo in vam takoj pričaramo poletje.

Nadaljuj z branjem
2278 Pogledov

Terasa - vaša oaza miru

Verjetno ima vsak, ki ima vrt, tudi prostor za druženje, rekreacijo ali počitek. Ali pa sanja o njem. Lesena terasa je odličen način, kako prostoru vdihniti prijetno vzdušje in toplino. Poleg tega se ponaša z naravnim videzom, kar se lepo zlije z okoljem in naravo. Terasa tako predstavlja klasičen pridih, vaš objekt poveže v estetsko celoto, obenem pa se z njo poveča tudi pohodna površina okoli hiše.

Tudi če za hišo nimate vrta ali travnikov, si lahko prijetno naravno vzdušje pričarate tako v malem atriju kot tudi na balkonu vašega bloka. Položite lesene podnice, na steno namestite lesene panele, nanje pa obesite lončke z rastlinami in začimbami. Nihče se ne bo branil svoje oaze miru v urbanem okolju, svežo baziliko pa si boste lahko odtrgali tik pred kosilom.

Izbirate lahko med različnimi profili podnic, izdelanimi večinoma iz sibirskega macesna, saj je ta les znan po svoji naravni odpornosti. Zaradi njegove gostote in kompaktnosti organizmi in voda, ki razkrajajo les, težko prehajajo vanj. Imajo pa naše zunanje terase rešeno tudi odvodnjavanje, kar pomeni, da deževnico prepuščajo skozi odprtine med deskami. S teraso tako ne boste imeli nobenih dodatnih skrbi, če pa želite ohraniti naraven videz lesa, priporočamo redno oljenje podnic (več o oljenju in zaščiti lesa si preberite tu), saj so zunanji objekti bolj izpostavljeni vremenskim vplivom, poleg tega pa so pohodne površine bolj obremenjene.

Podnice velikokrat dopolnimo z ograjo ali pergolo, ki nam nudi dodatno zavetje in senčenje. Videz podnic dosegamo na različne načine: širina in dolžina podnic, smer polaganja, način pritrjevanja (npr. vijačenje z vrha), različni zaključni profili, razni detajli po vaši meri.

Če še niste zasledili terase, ki bi vam padla v oči in v katero bi se zaljubili na prvi pogled, smo tu za vas mi, saj lahko skupaj ustvarimo vašo najljubšo. Primere izdelanih teras si lahko ogledate v naši galeriji, za iskanje prave in unikatne rešitve pa nas kontaktirajte. Za vas bomo po ogledu objekta izdelali načrt, našli najprimernejšo konstrukcijsko rešitev in vam pomagali pri izbiri lesenega tlaka. Za sproščeno kofetkanje in sprostitev v toplih dneh!

Nadaljuj z branjem
2604 Pogledov

Slovenski pragozd res obstaja

Gozd je glavna prepoznavna značilnost Slovenije, saj porašča kar 60 % njene površine. Zaradi zgodovine gozdarstva so naši gozdovi nadpovprečno naravno ohranjeni, saj so že iz časov Marije Terezije znana priporočila za trajnostno gospodarjenje z gozdovi. Skrb za gozdove pomeni tudi ohranjanje vseh organizmov, ki jim gozd omogoča dom.

Les je ekološko neoporečen in obnovljiv material ter domače naravno bogastvo, zato ga moramo še toliko bolj ceniti. Slovenci se lahko pohvalimo, da z lesom kar znamo. Gozdovi se obnavljajo in širijo, saj se trudimo ohranjati njihovo naravno okolje. Pravilna sečnja pomeni načrtovan posek dreves, pri katerem moramo upoštevati z gozdarskim načrtovanjem ugotovljeno količino lesa, ki ne ogroža naravnega funkcioniranja gozda. Najbolj priporočljivo je sekati tista drevesa, ki jih lahko gozd čim hitreje nadomesti.

Pa ste slišali, da imamo v Sloveniji tudi čisto pravi pragozd? In kaj pravzaprav je pragozd? To je gozd oziroma gozdna združba, ohranjena v svojem naravnem stanju, nedotaknjena od človekovega vpliva. Odmrla drevesa imajo namreč prav posebno vlogo, saj njihova razpadajoča debla delujejo kot goba – počasi vsrkavajo vodo, kar omogoča nastanek novih mikroorganizmov in pa - predvsem v sušni dobi - domovanje neštetim živalicam, ki so pomemben del ekosistema.

Največ nas pozna tropski deževni gozd (po domače džungla), vendar se pragozd nahaja tudi na Slovenskem. To je kočevski pragozd, ki sestoji iz jelk in bukev. Na kratko: bukev ima liste in žir v ježicah, jelka pa je tista, ki menja iglice na vsakih 10 let. Do danes se je ohranilo šest pragozdov v skupni velikosti 217 hektarov: Krokar, Strmec, Kopa, Pečka, Rajhenavski Rog in Prelesnikova koliševka.

Dr. Leopold Hufnagl, upravitelj Auerspergovih gozdov, je leta 1892 sestavil prvi gozdnogospodarski načrt 'naj tu ostane pragozd', kar je pomenilo začetek načrtnega in aktivnega naravovarstva v Sloveniji. Dva oddelka je označil kot pragozd in prepovedal kakršno koli rabo. Obenem pa je uvedel povsem izvirno obliko gospodarjenja z gozdom – prebiralno gospodarjenje

Namig za konec tedna: Zapeljite se do Kočevskega jezera in se odpravite na Roško pot, ki je označena z markacijo medvedje šape. Pot vam bo razkrila najzanimivejše kotičke Kočevskega Roga.

V vednost: Pragozdni rezervati so zavarovana naravna dediščina, kjer ne sekamo in ne pospravljamo odmrlih dreves, ravno tako ne nabiramo gob in ostalega rastlinja. Tu je vse prepuščeno naravi. Do pragozda lahko pripešačimo, vendar le po označeni poti. Pragozdovi so zavarovani v gozdarskih načrtih in označeni z modro barvo; vanje lahko zgolj pokukamo z markiranih poti in se nadihamo svežine narave.

Nadaljuj z branjem
3108 Pogledov

Brez lesa nas ne bi bilo tu ...

Les velja za najstarejšo surovino za izdelovanje najrazličnejših predmetov in najstarejši gradbeni material. In še do danes si upamo trditi, da je les najbolj priljubljen, fleksibilen in raznolik material za obdelavo.

Les je igral pomembno vlogo pri nastajanju in razvoju civilizacij, njegova priljubljenost pa ostaja visoka še danes, saj se človekov odnos do njega ni bistveno spremenil.

Ker je bil les vedno na razpolago, so ga prvi ljudje seveda hitro začeli uporabljati. Igral je pomembno vlogo pri transportu ljudi in njihovega imetja, kot gorivo in kot surov material za samo izdelavo prevoznih sredstev. V severni Evropi so lesene sani uporabljali že 7.000 let pred našim štetjem, z izumom kolesa približno 3.500 let p. n. š. pa so razvili še vozove. Poleg tega je les predstavljal material za stavbe, orodje, mline, vrče, čevlje, sode, pohištvo, orožje … Kvaliteta izdelkov je bila na začetku odvisna samo od kvalitete samega lesa, kasneje – v bronasti in železni dobi – pa so se rokodelcem odprle nove možnosti obdelave lesa. Odkritje brona, bakra in jekla je samo še podkrepilo način gradnje lesenih konstrukcij, tako da je bil les skozi zgodovino glavni gradbeni material tako skromnih koč kot tudi mogočnih zgradb, kot so na primer kitajski templji. Predvsem železna doba je lesu omogočila možnost napredka, saj je jeklo bistveno izboljšalo obstoječe orodje, pomemben izum te dobe pa je zagotovo oblič. Drugi pomemben izum je tudi lesen žerjav, ki je omogočil gradnjo mogočnejših in močnejših zgradb.

V srednjem veku je bil tesar eden bolj čislanih poklicev, saj je konstrukcija sleherne stavbe zahtevala les. Konstrukcija, ki še danes privablja številne poglede, je zagotovo napušč Westminstrske palače v Londonu. V renesansi so izumili vodni mlin, ki je precej olajšal žaganje in rezanje hlodov. Les je zaslužen tudi za prvi tiskarski stroj, ki ga je leta 1440 izumil Gutenberg, tradicija izdelovanja lesenih tiskarskih strojev pa se je nadaljevala še stoletja po tem. Srednji vek oziroma renesansa je s svojimi veleumi – predvsem Da Vincijem – prinesla veliko izumov, ki so zaznamovali razvoj znanosti in nam omogočili življenje kot ga živimo danes.

Če strnemo: brez lesa nas ne bi bilo tu. Poleg tega pa se ta čudoviti material ponaša še s svojo estetsko noto, ekološko neoporečnostjo, obnovljivostjo in trajnostjo; zato ostaja eden najbolj priljubljenih materialov.

Nadaljuj z branjem
2235 Pogledov

Ste že zaščitili vašo leseno konstrukcijo?

Dnevi so kot nalašč za opravila na prostem, mi pa vam v tokratni objavi svetujemo, kako pravilno zaščitno premazati les, in sicer z oljenjem. Les, ki vam bo še posebej hvaležen za svojo dozo oljnatih delcev, je sibirček, o katerem je že tekla beseda.

Olja uporabljamo predvsem za zunanje površine, ki so bolj izpostavljene vremenskim vplivom, medtem ko se za zaščito notranjih površin pogosteje uporabljajo voski. Nega lesa je seveda odvisna od izpostavljenosti vremenskim vplivom, od vrste lesa in pa od obremenitev (npr. les pohodne površine bo potreboval pogostejšo nego od lesa na fasadi). Za pregled stanja lesenih objektov in kontrolni pregled zaščite se lahko obrnete na nas, ravno tako pa vam bomo svetovali pri izbiri zaščitnega olja.

Kako vemo, da je les pripravljen za oljenje? Preprosto. Nanj kapnemo kapljico vode in če se ta vpije v les, je čas za oljenje. Ko smo opravili test s kapljico vode, moramo leseno površino primerno pripraviti za oljenje. Les mora biti dobro osušen, očiščen (odstranimo maščobe, voske in druge nečistoče), enakomerno obrušen (brusimo vedno v smeri letnic), z njega moramo odstraniti prah in ostale delce, da se bo olje primerno vpilo in s tem nudilo najbolj optimalno zaščito. Olje lahko na površino nanašamo s čopičem ali valjčkom, najlepše pa se nanaša s krpo, ki ne pušča vlaken, saj krpa obenem tudi popije odvečno količino olja. Postopek oljenja lahko ponovimo v razmaku 24 ur (če je les mehkejši, bo potreboval več olja).

Uporablja se različne vrste olja: naravna rastlinska olja (premaz je treba obnoviti pogosteje, so pa ta olja ekološko povsem neoporečna), rastlinska olja z dodatkom smol ali zemeljskih pigmentov, rastlinska olja z organskimi topili (primerna za lesene objekte, ki so izpostavljeni vremenskim vplivom) in pa sintetična olja.

Pri izbiri olja lahko izbiramo med olji z UV zaščitnim faktorjem, s čimer upočasnimo proces staranja lesa in preprečimo njegovo naravno temnenje. Izberemo lahko tudi protizdrsno olje, ki je še posebej primerno za zaščito pohodnih teras in podnic. Lahko izbiramo tudi med različnimi barvnimi toni. Svetujemo pa, da se les olji z oljem z naravno sestavo brez sintetičnih dodatkov, saj bo tako les zasijal v svoji naravni barvi, barva bo intenzivnejša in bolj živa. Les vam bo hvaležen, saj naravna olja ne bodo spremenila njegove strukture, površina bo ostala prepustna, kar pomeni, da bo les dihal ter se poljubno raztezal in krčil.

Opozorilo: Gobice oziroma krpe, prepojene z oljem, ne smemo puščati neposredno na soncu, saj se lahko vname. Pri oksidativnem sušenju olj se namreč sprošča toplota, tako da je krpo najbolje očistiti z milom ter vodo, bencinom ali nitro razredčilom.

Ste opravili test? Je vodna kapljica ostala na površini? Če je odgovor pritrdilen, ste vašo leseno površino primerno zaščitili in jo lahko sproščeno uporabljate v prihajajočih sončnih dneh.

Nadaljuj z branjem
2062 Pogledov

Lesena fasada – osvežitev doma za pomladne dni

Ste se že lotili pomladanskega čiščenja, prekopali vrt in osvežili garderobno omaro? Vedno več časa preživite pred hišo, a razmišljate, kako tudi svojemu domu vdihniti svežino? Zelo preprosto. Ker je naravni videz vedno ‘in’, vam tokrat predstavljamo elegantno rešitev za lepšo zunanjost vase hiše – lesene fasade.


Lesena fasada ne predstavlja samo zaščite objekta, temveč mu daje tudi pomembno arhitekturno in estetsko noto. Kar je pa še pomembnejše – je povsem naravna, okoljsko neoporečna in nezahtevna za vzdrževanje.
Ne razmišljajte več, kako prebarvati fasado, kakšno barvo izbrati, da bo trendovska in obenem prava izbira glede na kvaliteto, starost in stanje fasade, temveč se odločite za klasičen in naravno-unikaten videz vašega doma, ki ne bo šel nikoli iz mode.

Pri izbiri barve fasade moramo upoštevati okolico hiše, balkonsko ograjo, barvo oken, žlebov, opažev in vrat – torej celostno podobo objekta in njegovo okolico. Z lesom pa ne moremo zgrešiti, saj se lepo poveže z vsemi vrstami materiala (beton, kovina, kamen, steklo), njegova prednost pa je tudi v tem, da je skladen z vsemi barvami. Pa še lepo se stara! Z malo rednega vzdrževanja z zaščitnimi premazi nam lahko les s svojim unikatnim videzom služi dolga leta. In če pri izgradnji upoštevamo še dejstvo, da mora biti lesena fasada prezračevana, je skrb za trajnost lesenih fasad povsem odveč.

Za lesene fasade priporočamo sibirski macesen, saj ima dobro odpornost na vremenske vplive (več o sibirskem macesnu), razen oljenja za ohranitev svoje naravne barve pa ne potrebuje dodatnega vzdrževanja. V kolikor želite barvan les, pa priporočamo smrekovega, vendar ga je potrebno impregnirati, nato pa pobarvati s tremi sloji lazurnega premaza.
Kontaktirajte nas in s pomočjo našega strokovnega znanja vam bomo pomagali pri izbiri ustreznega fasadnega sistema, ki bo zagotavljal tako dobro toplotno izolacijo in zaščito pred vremenskimi vplivi kot tudi zaključeno estetsko celoto vašega objekta.

 


Lesena fasada, strešni opaž ali pa zgolj lesena obroba za okna – vaša hiša bo takoj videti prijetnejša in udobnejša, brezčasna in obenem trendovska.

Nadaljuj z branjem
3777 Pogledov

Ali ste vedeli ...

Ali ste vedeli:

- da je les že od nekdaj vir preživetja, saj je najstarejši gradbeni material, poleg tega pa eden glavnih virov energije? Priljubljen naravni material je enostaven za uporabo, saj lahko z nekaj orodja in spretnostni ustvarimo praktično vse.

- da je les visoko odporen na vremenske vplive? Ker ima visoko tlačnost in nateznost, se ga uporablja tako pri notranji kot tudi zunanji gradnji. Ideje za gradnjo si lahko ogledate na naši spletni strani.

- da je les obnovljiv vir? Če ga pravilno sekamo, bo gozd les proizvajal še stoletja. Poleg tega lahko lesene izdelke obnovimo, po pretekli dobi izdelka pa ga lahko uporabimo kot vir energije.

- da drevo povprečno zraste v obdobju ene do dveh človeških generacij? Ponedeljkov nasvet: posadite drevo in pustite zanamcem lepše okolje.

- da je les uporaben v vseh obdobjih rasti? Mlad les je upogljiv, zrel les je trden, star les pa je estetsko dovršen, saj je obdan s patino in unikatnim karakterjem.

- da drevo, visoko 30 metrov, absorbira tudi do 23 kg ogljikovega dioksida? To isto drevo pa proizvede približno 2700 kg kisika na letni ravni, kar zadošča za preživetje dveh ljudi.

- da je drevo naravni kompas? Letnice (črte, ki kažejo letno rast dreves) so gostejše na severni in redkejše na južni strani štora.

- da je eden najstarejših živečih organizmov kolonija trepetlik (drevo iz rodu topolov) v Utahu po imenu Pando? 42 hektarov velika in skoraj 6.000 ton težka kolonija dreves naj bi bila stara že kar 80.000 let.

Če bomo za les lepo skrbeli, nam bo hvaležnost vračal s svojo obstojnostjo, naravno lepoto in toplino. V našem podjetju se tega zavedamo, zato vam nudimo tudi brezplačno svetovanje o lesenih izdelkih in njihovem vzdrževanju. Mi smo les že davno vzljubili. Pa vi?

Nadaljuj z branjem
2245 Pogledov

Nadstrešek - varuh vašega doma

V našem podjetju smo mojstri na področju nadstreškov. Glede na veliko povpraševanje za naše izdelke vam v tokratni objavi podajamo nekaj razlogov, zakaj so nadstreški večstransko koristni in uporabni – in to ne samo za vaše osebno vozilo.

Nadstrešek lahko postavimo preventivno in s tem zaščitimo površine pred zamakanjem, poledico, spolzkostjo, umazanijo, mahom in plesnijo, kar pomeni, da podaljšamo življenjsko dobo tlakov (betona, ploščic) ter posledično tudi stanovanjskega objekta. Z nadstreškom lahko zaščitimo tudi zunanje rastlinje pred vedno pogostejšimi točami in neurji.

V kolikor nam primanjkuje notranjega prostora (garaža, delavnica, utility), je nadstrešek ugodna rešitev, saj lahko ob slabem vremenu opravljamo tudi tista opravila, ki jih sicer ne bi: nacepimo zalogo drv, zamenjamo hladilno tekočino v avtomobilu, napolnimo zračnico na kolesu, počešemo našega ljubljenčka, obesimo perilo ali pa zgolj spijemo kavo na svežem zraku. Nadstrešek lahko uporabimo tudi kot delavnico za opravila, ki zahtevajo dobro prezračevanje (npr. barvanje), v kolikor pa ima nadstrešek zaprte stranice, pa je to še dodatna zaščita pred škodo, ki jo lahko povzročijo nevihte in neurja.

Če imamo hišo z atrijem, verando ali teraso, je nadstrešek smiselna, če ne skoraj nujna, dopolnitev, saj tako nas kot našo opremo ščiti pred dežjem (rjavenje, gnitje) in soncem (bledenje, pokanje), obenem pa nam omogoča, da izkoristimo svež zrak in vrtno garnituro tudi ob neugodnih vremenskih razmerah, povabimo družino na nedeljski brunch, prijatelje na čaj ali pivo, zakurimo žar in se enostavno ne obremenjujemo z vremensko napovedjo.

Če imamo polkletne in pritlične prostore z okni, lahko z nadstreškom zaščitimo okna pred lisami dežnih kapelj, umazanijo in blatom, nadstrešek pred vhodom v hišo/stanovanje ali nad zunanjimi stopnišči pa nas bo zaščitil pred morebitnimi poškodbami zaradi spolzkih ali poledenelih površin.

Več o naših nadstreških si oglejte in preberite tu. Ne hodite z dežja pod kap, temveč si zagotovite svoj nadstrešek še danes!

Nadaljuj z branjem
2892 Pogledov

Sibirski macesen – drevo večnosti

Na Sejmu Dom je bilo veliko zanimanja za sibirski macesen, ki je bil tudi sestavni material našega razstavnega prostora. Da boste vedeli, zakaj ga tako radi uporabljamo in priporočamo vsem, ki bi radi dolgo časa brezskrbno uživali v kvalitetnem zavetju vašega doma, vam v tokratni objavi predstavljamo sibirčka – drevo večnosti.

Sibirski macesen – sestavni del slovite transsibirske železnice in starodavnega mesta Benetk, pomemben del arhitekture in izredno priljubljen gradbeni material – je postal trend tudi pri nas. Zakaj? Ker je to les, ki je znan po svoji izjemni naravni obstojnosti. To pomeni, da imamo z njegovim vzdrževanjem izredno malo dela, saj praktično vzdržuje sam sebe. Njegovi kompaktnost in gostota pomenita, da organizmi, ki razkrajajo les, zelo težko prehajajo vanj, ravno tako tudi voda. Sibirski macesen se zato najpogosteje uporablja pri pokrivanju tal in fasad.

Raste v ostrih razmerah, saj so v Sibiriji kratka poletja in dolge, zelo mrzle zime, kar pomeni, da je rodovitno obdobje kratko, les pa zato raste izredno počasi. Les tako postaja vsako sezono gostejši (avtohtoni sibirski macesen ima povprečno več kot 10 letnic na 1 cm prečno žaganega debla), odpornejši na vlago in glive ter mehansko trdnejši.

Sibirski macesen je rumenkaste barve, sčasoma pa posivi, saj s tem ustvari naravno plast zaščite. Za uporabo ga ni potrebno dodatno zaščititi, če pa želimo ohraniti njegovo rumenkasto barvo, ga enkrat letno oljimo. Barvamo ga načeloma ne, saj je v svoji naravni, rahlo oljnati strukturi najboljši in najobstojnejši. Zaradi olja, ki ga vsebuje macesen, bi se barva sčasoma začela luščiti. Za vse dodatne informacije o lesu in njegovem vzdrževanju nas kontaktirajte.

Za tiste, ki ste obremenjeni z vlago okoli vaše hiše, naj vas potolažimo – sibirček ima rad vlažna tla in je občutljiv na pomanjkanje vode, najbolje uspeva na severnih pobočjih, dobro pa prenaša tudi obremenitve s snegom in vetrom.

Naše podjetje uporablja sibirski macesen za izdelavo podnic, ograj, lesenih teras in fasad, saj se odlično obdeluje (klasificira se kot srednje trd les), uporaben je za konstrukcije, ki so v stiku z vodo in tlemi, poleg tega pa je dekorativen in prijeten na otip. Ker ga ni potrebno dodatno ščititi, ga priporočamo predvsem za zunanje objekte, ki so izpostavljeni vremenskih vplivom. Kako izgleda sibirski macesen v praksi, si oglejte v naši galeriji.

Nadaljuj z branjem
2734 Pogledov

Obiščite nas na Sejmu Dom

Bi se radi sprehodili po čisto pravem sibirskem macesnu in v živo videli našega Oskarja, oblečenega v tople, poletne barve? Še nimate nadstreška ali pergole? Želite praktičen in strokoven nasvet iz prve roke? Obiščite nas na Sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču - dvorana D, prostor št. 26 - kjer bomo za vas na voljo od 7. do 12. marca med 10.00 in 20.00 ter v nedeljo do 18.00. Imamo nadstrešek, leseno fasado, podnice, dva unikatna izdelka, nove letake, nagradno igro in dobro voljo.

Smo podjetje, ki poleg unikatne, kvalitetne in cenovno dostopne ponudbe poskrbi tudi za celotno storitev, ki zajema izmero, projektiranje, izdelavo, dostavo in seveda montažo, da lahko vi sproščeno uživate v varnem in toplem zavetju vašega doma. Izdelujemo lesene konstrukcije, ki vključujejo nadstreške, pergole, terase in lesene fasade. Novost v naši ponudbi so kovinski nadstreški.

"USTVARJAMO SKUPAJ - Naš individualen pristop, vaš unikaten izdelek." se glasi naš slogan, ki kar najbolje opiše našo dejavnost. Z vami smo od ideje do montaže, nudimo brezplačen ogled lokacije in svetovanje ter najboljše razmerje med kvaliteto in estetsko-unikatnim izgledom.

Za vse dodatne informacije in ponudbo smo vam ta teden (vse do nedelje) na voljo tudi osebno na našem ročno izdelanem razstavnem prostoru.

Se vidimo na sejmu!

Nadaljuj z branjem
1225 Pogledov

Pergola - pogled v nebo

Zadnje čase vzbujajo pergole veliko zanimanja tudi v mestnem okolju, saj ima večina modernih stanovanjskih blokov večje in bolj odprte balkone, atrije ali pa strešne terase. S pergolo si tako lahko pričaramo svojo mini oazo miru tudi v urbanem okolju in se za trenutek ustavimo v času.

Pergola je skoraj nepogrešljiv element hiše. Konstrukcija je preprosta, saj sestoji iz tramov in stebrov (iz lesa, po naročilu tudi iz kovine), kar pomeni, da njen videz in funkcionalnost dopolnimo z rastlinami ovijalkami in vzpenjavkami ter si tako pričaramo pravo grajsko vzdušje. Če nasadimo rastline z dovolj gostimi in velikimi listi, bomo lahko nadaljevali z branjem in sproščanjem tudi nenadnim poletnim ploham navkljub. Za dodatno senčenje ter zavetje pred vetrom in plohami lahko naredimo različico pergole – senčnico, ki je z ene strani zaprta (z letvicami). Lahko jo postavimo kot samostoječo enoto na travniku ali vrtu, ali pa kot del stanovanjskega objekta v kombinaciji s teraso.

Perrgola - Konstrukcije Gašper Perrgola - Konstrukcije Gašper

Priporočljivo je izbrati bujno rastoče rastlinje, kot so trta, kivi ali bršljan, mora pa biti ogrodje temu primerno močneje zasnovano, sploh če smo locirani na rodovitnem področju, kjer bosta kivi in trta uspevala kot za šalo. Nosilnost je pomembna tudi, če želimo na tramove namestiti viseče stole ali klop.

Kaj je torej boljšega kot pitje kave v senci pod pergolo, ko se nad nami v pišu poletnega vetriča ziblje listje, branje svoje najljubše knjige v zavetju zelenja ali pa sladko pričakovanje zorenja grozdja in kivijev?

S pergolo si ustvarite senčen prostor, ki bo vas in vašo vrtno garnituro ščitil pred pripeko. Lahko jo postavite na dvorišču namesto nadstreška za avtomobil ali pa jo dopolnite s stilsko teraso. Pergole in terase si oglejte v naši galeriji.

Nadaljuj z branjem
4296 Pogledov

Lesen ali kovinski? To je sedaj vprašanje.

Večina nas pozna po naših lesenih nadstreških in konstrukcijah. Od sedaj pa lahko pri nas, kot novost, izbirate tudi med kovinskimi nadstreški.

Pri izdelavi lesenih nadstreškov uporabljamo lepljen les slovenskega porekla, po naročilu tudi les sibirskega macesna, ki je izredno odporen proti gnilobi; pri kovinskih pa kvalitetno vroče pocinkano jeklo, ki ima s trajnejšo protikorozijsko zaščito prednost pred barvanjem. Izbira je seveda vaša, ima pa vsak od materialov svoje prednosti, ki pri odločanju prevesijo tehtnico na eno stran.

Les lesenih nadstreškov zahteva kanček (barve) pozornosti vsakih nekaj let, ko ga je treba ponovno zaščititi s premazi, vendar vam svojo hvaležnost vrača s prijetnim, naravnim in toplim izgledom. Če se sprašujete, kdaj les premazati in kakšen premaz uporabiti, se obrnite na nas – z veseljem vam bomo svetovali.

Kovinska konstrukcija je v tem oziru odpornejša in tudi ne bo bledela, je pa podvržena koroziji v primeru poškodovanja  pocinkane zaščite. Kovinski nadstrešek bo, ravno tako kot lesen, zdržal vse predvidene obremenitve, kar pomeni, da je končna odločitev pri izbiri stvar osebnega okusa in zunanjega izgleda, ki je v skladu z ostalimi (okoliškimi) objekti ter tako tvori zaključeno estetsko celoto. Za strokovno svetovanje in nadstrešek po vaši meri vam bodo strokovnjaki v našem podjetju brezplačno svetovali ter vam pomagali najti kvalitetno in unikatno rešitev.

 

Nadaljuj z branjem
2408 Pogledov

Unikaten ležalnik OSKAR

Pomlad je za vogalom, in s tem toplejši dnevi, ki pa bodo prinesli tudi malce pomladanske utrujenosti. Da bi se sprostili od vsakodnevnih težav, dali 'vse štiri od sebe' in se na domačem vrtu ali travniku nadihali vonja prebujene narave, vam ponujamo izdelek, ki vas bo nostalgično zazibal v otroštvo, ko ste po kosilu v viseči mreži zaspali pod krošnjami dreves – le da ima naš izdelek to prednost, da si lahko tako vzdušje pričarate kar na domačem vrtu, tudi če nimate dreves; obenem pa lahko služi tudi kot gugalnik.

 

Ležalnik Oskar, pionir v naši liniji ekskluzivnih izdelkov, je unikaten zložljiv ležalnik, razvit s strani našega podjetja. Ni ravno najmanjši (dolžina znaša 3.5 m), je pa zato toliko bolj udoben, saj se ponaša z masivnim lesenim ogrodjem, nanj pa je nameščena viseča mreža iz trpežnega platna (barvo in vzorec lahko prilagodimo na željo stranke). Izdelujemo ga iz slovenskega smrekovega lesa, na željo pa tudi iz lesa sibirskega macesna, pri čemer je slednji zaradi izredne odpornosti na vlago in gnilobo za odtenek dražji. Ležalnik si lahko dodatno zaščitite tako, da vam ga na vašo željo pobarvamo s poljubno barvo. Ležalnik je oblikovan polkrožno, tako da lahko v njem ležite ali sedite, v zimskih in deževnih dneh pa ga enostavno zložite ter pospravite (pospravljen ležalnik meri v širino zgolj 10 cm).

Udobnost ležalnika boste lahko preizkusili na Sejmu Dom od 7. do 12. marca 2017 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani ter sodelovali v nagradni igri, katere glavna nagrada bo prav naš pionirček Oskar.

     

Nadaljuj z branjem
3350 Pogledov

Polikarbonat, čarobna plastika

Lahko bi rekli, da je polikarbonat (PC) navadna plastika. A ni.

Večina surovin za plastiko izvira iz surove nafte, v kateri se dolge verige ogljikovodikov z določenim postopkom razbije v monomere. Iz tega postopka dobimo nekaj osnovnih tipov monomerov, iz katerih pridobivamo različne tipe plastike, med njimi tudi polikarbonat. Monomere se nato s kemijskim procesom (postopek polimerizacije), s katerim pridobimo želene lastnosti materiala (elastičnost, trdota, termična stabilnost, lomljivost ipd.), poveže v dolge verige.

 

Polikarbonatni polimeri so tako izredno odporni na toploto in primerni za izdelavo čvrstih komponent, od katerih so zahtevane visoka odpornost na delovanje sil (odpornost na udarce in točo), fleksibilnost in prepustnost svetlobe. Prednosti uporabe PC plošč za kritine so poleg prej naštetih lastnosti še odpornost na UV in infrardeče žarke, preprosta obdelava, majhna teža in enostavna montaža.  In ravno zaradi tega v našem podjetju za kritje lesenih konstrukcij, kadar ne moremo uporabiti stekla, uporabimo polikarbonatne plošče. Velja pa opozoriti, da se plošče pri temperaturnih razlikah raztezajo in krčijo, zato pri vgradnji s spojnimi profili upoštevajmo nekaj milimetrov manevrskega/razteznega prostora. Še ena prednost polikarbonata pa je v tem, da razen čiščenja z vodo ne potrebuje dodatnega vzdrževanja in nege, po pretekli življenjski dobi pa ga lahko recikliramo.

Polikarbonat lahko naročite tudi pri nas.

   

Nadaljuj z branjem
2422 Pogledov

Zavarovati vozilo pred točo in ujmami

Vsak lastnik avtomobila najprej pomisli na to, kako bo svoje vozilo čim bolje ohranil pred vremenskimi vplivi. V kolikor nimamo garaže ali pa imamo več avtomobilov, je najenostavnejša rešitev postavitev nadstreška. Z nadstreškom ne samo zavarujemo vozilo pred bledenjem barve, točo in rjavenjem, temveč tudi zmanjšamo ali celo onemogočimo spolzkost, zaledenelost in zasneženost površin pred stanovanjskim objektom. Seveda z višino nadstreška ne smemo pretiravati, saj večja višina pomeni tudi večji vpadni kot padavin in sonca, to pa pomeni manjšo zaščito. Optimalna višina nadstreška se zato giblje nekje med 210 in 220 cm, v kolikor smo lastniki osebnega (v to višino so všteti tudi strešni kovčki) ali terenskega vozila. Da pa ne bomo delali krivice nevoznikom, bomo v prihodnjih objavah podali nekaj idej, kako izkoristiti nadstreške tudi v druge namene.

Najbolj priljubljene so ukrivljene konstrukcije, saj omogoča polkrožen strešni del boljše odtekanje vode in montaža žlebov ni potrebna. Nosilci konstrukcije so vpeti v tla, kar omogoča večjo odprtost in izkoriščenost prostora, saj ni vmesnih podpornih stebrov. Za kritino uporabljamo polikarbonatne plošče, ki odlično prepuščajo vidni del svetlobe in so izredno fleksibilne. Več o njih pa v prihodnji objavi.


 

Nadaljuj z branjem
1772 Pogledov

Zakaj ravno les pred ostalimi materiali?

Les je naraven gradbeni material, ki nosi v sebi tehničen, kreativen in ekonomičen potencial. Eden najstarejših gradbenih materialov se lahko ponaša s svojo raznolikostjo, karakterjem, čvrstostjo in estetsko privlačnostjo, je obnovljiv, obstojen, močan in unikaten. Poleg tega je prijeten na pogled, njegov vonj nam daje občutek domačnosti, njegova tekstura pa občutek varnega zavetja.

V zadnjih letih je les ponovno pridobil na pomembnosti, saj je vedno več povpraševanja po naravnih in ekološko neoporečnih materialih, zaradi tehnološkega razvoja pa lahko les konkurira tudi najmočnejšim gradbenim materialom. Iz lesa lahko naredimo danes praktično vse – od zobotrebcev, omar, stolov, miz, do nadstreškov, lesenih fasad, stavbnih ogrodij vseh oblik in stanovanjskih objektov, saj ni dizajna, ki ga les ne bi omogočal, poleg tega pa ima les še to prednost, da prispeva k zmanjševanju učinka tople grede. Drevesa namreč iz zraka odstranjujejo ogljikov dioksid in ga razgrajujejo na kisik in ogljik – ta se veže na les, les pa ostane shramba ogljika vse do razgraditve. Tudi če je drevo uporabljeno za lesno industrijo, se vsebnost ogljika v lesu ohrani celo življenjsko dobo izdelka, v kolikor ga seveda ne pokurimo ali pustimo, da zgnije. S pravilnim vzdrževanjem nam lahko leseni izdelek služi mnogo let.

Nadaljuj z branjem
1201 Pogledov